Znamo zašto ne gubimo kilograme: Stalno pravimo tri velike greške

Dragi moji, često čujemo tu čuvenu rečenicu “na dijeti sam, ali kilogrami stoje”. Mnogo je grešaka koje pravimo kada se borimo sa kilogramima. U ovom tekstu ćemo navesti nekoliko osnovnih koje svi prave.

Izvor: Štikla & Patika

Elem, nemojte sebi zamerati jer jednostavno niste imali dovoljno informacija, a silno ste se trudili. Ako ste sigurni da ste zdravi, što je svakako trebalo da proverite pre upuštanja u ovu bitku, te se budete pridržavali osnovnih načela pravilne ishrane, uspeh je zagarantovan.

Toliko je zabluda oko doručka i različitih mišljenja da smo naprosto zbunjeni i sami ne možemo da se odlučimo za to kako bi trebalo.

Doručak je obavezan! Mnogo je ljudi koji ujutro rađe popiju kafu nego da to vreme utroše na brzo spremanje jutarnjeg obroka. Da bi smo ispoštovali osnovno načelo bar četiri obroka dnevno, moramo krenuti u 8 časova ujutro sa prvim obrokom! Postavlja se pitanje kakav obrok vi zaista želite?

Žitarice sa mlekom, DA ili NE? Sendvič? Pržena jaja sa slaninicom? Ako smo izbacili beli hleb iz ishrane i uveli hleb od integlalnog brašna i ako je bez kvasca, to je pun pogodak! Žitarice DA svakako, ali ne kupljene u kutiji nego ih sami sastavite i kupite u prodavnicama zdrave hrane (bez sojinih). Mleko, bilo bi idealno da je bademovo ili kokosovo.

Žitarice su divne i sa voćnim čajem. Jaja i slaninica, DA…

Druga najveća greška je preskakanje večere! Konsultujte se sa vašim nutricionistom oko izbora namirnica za večeru. Žitarice nikako nisu dobar izbor za večeru, ali su svakako bolje od kombinacije mesa, krompira, sira i hleba. Ponekada morate i kalkulisati…

Treća greška sa kojom se najčešće srećemo je “samo sam gricnuo“…

Grickanje, griz, komadić… Strogo zabranjeno! Razmak između obroka je obavezan!

Dragi moji, često u šali kažem svojim klijentima koji vole da grickaju, da su grickojedi. Nema grickanja, ni bombonice, ni kockice čokoladice… Zbunjujemo naš pametni i divni organizam. Uobročite se i sve što bi ste gricnuli, gricnite u vreme obroka, ako već imate žarku želju!

Mogla bih nabrojati još mnogo grešaka, no za početak ispravite ove tri i bićete zadovoljni, vitki i u formi!

 

Više o dijetama pričitajte na Štikla & Patika

Photo credit: Youtube screenshot

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s