IDEALNO ZA LETO: Kako napraviti pivo od đumbira kod kuće

Iako pivo možete kupiti u svakoj prodavnici, ukoliko ga sami napravite, dobićete iznenađujuće dobar i drugačiji ukus.

Slede uputstva kako da napravite 2 litra svežeg piva od đumbira.

Sastojci:

– šećer (1 šolja)
– sveže izrendani koren đumbira (1,5-2 supene kašike). Koristite samo sveži koren đumbira
– sok od jednog limuna
– svež kvasac u granulama (1/4 kašičice)
– sveža hladna voda

Photo: Pexels

Priprema:

Sipajte 1 šolju šećera pomoću levka u flašu. Ostavite levak dok ne završite sve korake i dok flaša ne bude spremna za zatvaranje.

Izmerite ¼ kašičice svežeg kvasca u granulama. Kupite bilo koju marku kvasca koju nađete u prodavnici.

Sipajte kvasac u flašu kroz levak. Promućkajte flašu da bi se pomešali šećer i kvasac.

Sitno izrendajte koren đumbira da biste dobili količinu od 1,5 supene kašike rendanog korena.

Sipajte izrendani đumbir u mericu.

Iscedite ceo limun. Limun je važan kako bi održao nisku ph vrednost i da bi zaštitio smesu od neželjenih mikroorganizama. Ako ne volite limun, iscedite grejpfrut.

Photo: Pexels

Dodajte sok od limuna izrendanom đumbiru.

Promešajte sok od limuna i rendani đumbir da biste dobili homogenu masu.

Sipajte smesu od limunovog soka i đumbira u flašu. (Može se desiti da se zaglavi u levku. Ne brinite, sledeći korak će je proterati u flašu).

Isperite mericu u kojoj su bili limunov sok i đumbir čistom vodom. Nemojte prosipati vodu još uvek.

Sipajte tu vodu u flašu.

Zatvorite flašu i promućkajte je.

Photo: Pexels

Otvorite flašu i napunite je svežom hladnom vodom, a onda je čvrsto zatvorite čepom. Okrećite flašu da bi se rastopio šećer. Takođe proverite dno flaše, jer se šećer često zalepi u malim udubljenjima. (Koren đumbira se, naravno, neće rastvoriti)

Stavite flašu u toplu prostoriju i ostavite je da stoji 24 do 48 sati.

Proverite da li je proces ugljenisanja završen tako što ćete jako stegnuti flašu palcem. Ukoliko se flaša ulubi, još uvek nije gotovo.

Kada flaša ostane tvrda nakon što je stisnete, obično posle 24-48 sati, stavite je u frižider. Pre nego što otvorite flašu, ostavite je u frižideru bar preko noći da bi se dobro ohladila. Odvrnite čep polagano da biste postepeno oslobodili pritisak. Sigurno ne želite da napravite fontanu od piva!

Izvor: Kakopedija.com

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Photo credit: Pexels

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s