ZA DUŠU I TELO: Zašto je Evia pravo mesto za odmor

Evia je ostrvo u Egejskom moru i to drugo po veličini od svih Grčkih ostrva. Od kopna ga deli uski Euripus moreuz. Bogato je arheološkim nalazištima, manastirima i tradicionalnim selima.

Turisti uglavnom imaju mogućnost da biraju između dva mesta na Eviji –  Edipsos i Pefki.

U Pefkiju je plaža veoma duga (oko 4 km) i široka. Na jednom njenom kraju je malo pristanište u koje svako jutro uplovljavaju ribarski brodovi sa svežom ribom, kao i brodići kojima se krstari do Skijatosa. Ima i privatnih brodića i po neka jedrilica, a i mnogo pecaroša. Plaža nije peskovita, već se sastoji od kamenčića koji su malo sitniji pored pristaništa. Ukoliko se odlučite da dan provedete na ležaljci, potrebno je da samo platite piće u kafiću.

Banja Edisos nalazi se na severozapadu Evije. Pedesetak kilometara je udaljena od Pefkija. Specifična je po lekovitoj toploj vodi koja se sa stena uliva u more u prirodne kade oblikovane u stenama. U Edipsosu uglavnom borave starije osobe.

Pefki je više namenjen mlađima, a postoji i mogućnost samostalnog odlaska u Edipsos gradskim prevozom ili putem agencijskog izleta.

Ukoliko ste nameravali da tokom odmora posećujete klubove i “ludujete do zore”, Pefki nije pravo mesto za vas. Postoji svega par klubova, ali nijedan nije poznat po žurkama. Taverni ima mnogo, kao i marketa, a cene su više nego pristupačne.

Pored izleta u Edipsos, u ponudi su odlasci do Skijatosa i čuvene plaže Kukunaries, Skopelos, vulkanska ostrva i Atine.

Ako ste svoj odmor pored mora zamislili na plaži, sa knjigom u ruci i u krajnje opuštenom maniru, Evia će vam pružiti baš to.

Autor: J.P.
Photo credit: Privatna arhiva

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s