Modne inovacije koje su promenile svet

Trendovi bi se sigurno veoma razlikovali da neke od modnih detalja i predmeta niko nije izmislio. Čitav modni svet i industrija imali bi sasvim drugačiji izgled. Možete li da zamislite da postoji svet u kom nema farmerki? Naravno da ne…

Bez čega još ne biste mogli da zamislite modu? Evo nekih predloga:

Visoke štikle

Možete li da verujete da su obuću sa visokim potpeticama do 17. veka nosili samo muškarci? U Evropi je obuća sa drvenim đonom bila veoma popularna jer je omogućavala bezbedan hod po blatu. Klasična obuća sa visokom potpeticom, za kakvu danas znamo, pojavila se u 20. veku.

Bikini

Prvi bikini viđen je u Parizu 1946. godine, a njegov kreator bio je Louis Reard. Tada je to bilo šokantno, jer je bilo prikazano “mnogo kože”. Prihvaćen je nekoliko godina kasnije kada su počele da ga nose Merilin Monro i Bridžit Bardo.

Čarape

Ranije su sve čarape bile od svile ili vune i manje više su sve isto izgledale, sve dok američki hemičar nije pronašao najlon vlakna 1935. godine. Danas postoji više miliona vrsta čarapa.

Kožna jakna

Mini suknja

Dizajner i model Mery Quanta imala je veoma malu prodavnicu u Londonu. Godine 1950. mini suknja je postala veoma popularna, ali i kontroverzna, ali već 1960. godine imala ju je skoro svaka žena u svom garderoberu.

Autor: J.P.

Photo credit: Youtube screenshot

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s