Modne inovacije koje su promenile svet

Trendovi bi se sigurno veoma razlikovali da neke od modnih detalja i predmeta niko nije izmislio. Čitav modni svet i industrija imali bi sasvim drugačiji izgled. Možete li da zamislite da postoji svet u kom nema farmerki? Naravno da ne…

Bez čega još ne biste mogli da zamislite modu? Evo nekih predloga:

Visoke štikle

Možete li da verujete da su obuću sa visokim potpeticama do 17. veka nosili samo muškarci? U Evropi je obuća sa drvenim đonom bila veoma popularna jer je omogućavala bezbedan hod po blatu. Klasična obuća sa visokom potpeticom, za kakvu danas znamo, pojavila se u 20. veku.

Bikini

Prvi bikini viđen je u Parizu 1946. godine, a njegov kreator bio je Louis Reard. Tada je to bilo šokantno, jer je bilo prikazano “mnogo kože”. Prihvaćen je nekoliko godina kasnije kada su počele da ga nose Merilin Monro i Bridžit Bardo.

Čarape

Ranije su sve čarape bile od svile ili vune i manje više su sve isto izgledale, sve dok američki hemičar nije pronašao najlon vlakna 1935. godine. Danas postoji više miliona vrsta čarapa.

Kožna jakna

Prva kožna jakna sa rajsfešlusom nastala je 1928. godine i bila je poznata kao jakna za motorcikliste. Postala je veoma popularna kada su je obukli Elvis Prisli i Marlon Brando.

Mini suknja

Dizajner i model Mery Quanta imala je veoma malu prodavnicu u Londonu. Godine 1950. mini suknja je postala veoma popularna, ali i kontroverzna, ali već 1960. godine imala ju je skoro svaka žena u svom garderoberu.

Autor: J.P.

Photo credit: Youtube screenshot

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s