Nega kože i vežbanje: Kako da održite kožu zdravom ako trenirate

Osim poboljšanja rada srca i pluća, kao i opšeg stanja organizma, vežbanje veoma povoljno utiče i na izgled kože.

Naime, redovno bavljenje fizičkom aktivnošću je jedan od ključnih činilaca na putu do zdrave i blistave kože, prevashodno zbog činjenice da podstiče cirkulaciju, što kožu čini zdravom i jedrom.

Intenzivniji protok krvi u organizmu dovodi do bolje ishrane svih ćelija, uključujući i ćelije kože kojima krv donosi kiseonik i mikronutrijente poput vitamina i minerala.
Istovremeno će pojačana cirkulacija pomoći u oslobađanju ćelija kože od toksina i slobodnih radikala i na taj način čistiti kožu iznutra.

Neosporna je činjenica da vežbanje oslobađa stresa i na taj način pomaže u borbi protiv mnogih kožnih problema, prvenstveno akni i raznih vidova dermatitisa, a pojedina istraživanja ukazuju i na vezu između pojačanog mašćenja kože i nivoa stresa.
Osim toga, pojedini treninzi pomažu i u borbi protiv starenja.

Photo: Pexels

Ipak, i ukoliko imate i ukoliko nemate ozbiljnije kožne probleme (poput akni, psorijaze, rozacee ili ekcema), trebalo bi da posebnu pažnju posvetite nezi kože pre, u toku i nakon treninga.

– Koraci u nezi kože pre treninga:

1) Temeljno očistite lice od šminke i nečistoća kako biste izbegli zapušavanje pora, dodatno mašćenje kože, nakupljanje nečistoća i eventualne iritacije.
2) Tonirajte lice odgovarajućim losionom odabranim prema tipu kože.
3) Nanesite hidrantnu kremu, pri čemu bi trebalo da birate laganije formule bez zaštitnog faktora ukoliko vežbate u zatvorenom prostoru.
4) Na usne nanesite negujući balzam kako biste izbegli njihovo isušivanje.

Photo: Pexels

– Koraci u nezi kože tokom treninga:

1) Ukoliko ste skloni problemima sa kožom (što se naročito odnosi na akne) bilo bi poželjno da pri ruci imate vlažne antibakterijske maramice kako biste povremeno obrisali ruke i sprečili prenos bakterija na lice.
2) Izbegavajte diraktan dodir ruku i lica.
3) Ponesite čist pamučan peškir kojim ćete povremeno obrisati znoj.
4) Obratite pažnju na hidrataciju kako biste nadoknadili gubitak vode znojenjem.

Photo: Pexels

– Koraci u nezi kože nakon treninga:

1) Po završetku treninga, što je pre moguće, skinite odeću kako bi ste dozvolili koži da diše.
2) Za tuširanje koristite mlaku vodu kojom ćete opustiti mišiće i nežno očistiti kožu, umesto vruće koja će isušiti kožu tela.
3) Nakon tuširanja, nežno obršite kožu i nanesite hidrantno mleko za telo ili neko od suvih ulja na vlažnu kožu kako biste je dodatno nahranili.
4) Kada je u pitanju koža lica, imajte na umu da je ona nešto osetljivija posle treninga, zbog pojačane cirkulacije. Samim tim, čišćenje lica bi trebalo da bude nežnije i blagim proizvodima koji su za to namenjeni, kako biste izbegli eventualno crvenilo i iritacije.
5) Nakon umivanja, nanesite laganiju kremu sa zaštitnim faktorom kako biste kožu zaštitili od štetnog dejstva sunčevih zraka na putu do kuće.

Photo: Pexels

– Saveti za one koji ipak biraju vežbanje sa šminkom na licu:

1) Nastojte da izbegavate tečne pudere (naročito one teže) i birajte tonirane kreme laganijih tekstura koje neće zapušiti pore.
2) Koristite vodootporne proizvode za oči koji se usled znojenja neće razmazivati i izazivati iritacije oka.
3) Tokom treninga, povremeno uklonite znoj nežnim tapkanjem pamučnim peškirom ili papirnom maramicom. Isto uradite i nakon treninga, ukoliko ne planirate odmah da skinete šminku.
4) Kada dođete kući, što pre uklonite šminku, temeljno očistite lice i nanesite hranljivu kremu bogatu sastojcima koji odgovaraju Vašem tipu kože.

Izvor: fitnes-beograd.com
Photo credit: Pexels

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s